Jul og mat - på alle fat
18. desember 2019
Ribbe, medisterkaker, julepølser, pinnekjøtt, lutefisk, risgrøt, juletorsk, kalkun eller ferdigpizza. Goro, pepperkaker, fattigmann, krumkaker, sirupssnipper, berlinerkranser, riskaker, Delfiakake og kokosmakroner ... Er du blant dem som spiser julemat hver adventshelg for å være sikker på å få smakt alle rettene, eller synes du det holder med bare juledagene? Eller noe midt imellom?
Det er i hvert fall sikkert at få høytider har så mange og ulike mattradisjoner knyttet til seg; mange har ting de bare må ha til egen julefeiring, en blanding av gamle tradisjoner og litt nytt, og de fleste synes god mat og drikke er en stor og viktig del av julehøytiden. Da samles ofte familien til større måltider, og vi koser oss. Er man ikke mange i familien, kan man allikevel kose seg med noe godt på tallerkenen og kakefatet, det er det fine med mat. Og kanskje kan man invitere en annen som heller ikke har mange å dele bord med?
Uansett hvordan man feirer julen, så har de fleste mange minner om tidligere julefeiringer. Hvordan var dine? Husker du din beste julaften? Hva spiste du da? I gamle dager var det mye grøt og spekemat, fisk og pinnekjøtt, og det var pølser og sylte og etter hvert ribbe og steik for dem som hadde gris. Grisen måtte slaktes på økende måne, ellers ble kjøttet udrøyt i panna under steking. Mølje, som er flatbrød og varm kjøttkraft, er det fremdeles mange som samles rundt bordet for å spise på formiddagen julaften. Blant annet i Selja og Olais trakter rundt Eikegården - noe du kan lese om i serien Eikegården.
Julens syv sorter av kaker er viktige for mange, og er det ikke syv sorter, så er det gjerne noen sorter som bare må være der. En sort som alltid har stått på bordet hjemme hos oss, er mormors lefser. De er ikke bare-bare å bake for en nybegynner, men mormor og døtrene har samlet seg for å bake i mange år, og alle har fått nydelige, gylne lefser til jul. I år har mormor vært så snill og delt oppskriften med oss, og jeg kan love deg at de er gode! Å bake med barna er en fin juletradisjon, og her i huset bakes det alltid pepperkaker, og det bygges pepperkakehus i alle slags former. Etterpå er det fri utfoldelse med pynting, og en god tommelfingerregel er å spise bare én av våre ferdigpyntede pepperkaker - med mindre man er villig til å risikere et sukkersjokk. Sjakkruter har også fått innpass, og de er både morsomme å lage for barna og fine å se på når de ligger på fatet.
Når maten skal nytes, må også glassene fylles med noe godt. I Norge har det lenge vært tradisjoner med å brygge eget juleøl, og det har til og med vært påbudt å brygge juleøl, som også skulle deles med naboene. I gamledager var det både tro og overtro knyttet til juleølet, både når det skulle brygges, om månen var voksende og om det var flo eller fjære. Bråke skulle man heller ikke gjøre når man stelte med ølet. Om det hjelper med faste ritualer når du brygger hjemme, vites ikke, men hos oss har vi alltid brygget tomtebrygg en uke før jul. Mamma satte det på bursdagen min, den 16. desember, for da ble det alltid godt til jul!
Med denne lille hilsenen om jul og julemat, vil jeg ønske dere alle en riktig gledelig jul - med mye godt på alle fat!
Mange juleklemmer fra Stine Langtangen