KJERSTI HERLAND JOHNSENS FERIEPARADIS
Kvamsfjellet
Hvis du kjører gjennom Gudbrandsdalen og kommer til Kvam — tettstedet med gjestehuset Sinclair, vet du, oppkalt etter den skotske offiseren som falt i bakhold i 1612 — har du allerede tatt av fra nye E6 og kommet inn på den gamle hovedveien på andre siden av Gudbrandsdalslågen. Kanskje har du stanset på Kiwi for proviant og kjøpt noen jordbær fra jentene som sitter utenfor også. Både bærene og jentene er jo søte der i dalen, det vet alle. Like etter Kvam kirke, som du nok vil tenke ser gammel ut, men som er fra 1952, kan du svinge opp seterveien til Kvamsfjellet. Der kjører du rolig, for det er sauer og kyr ute på vandring, og veien er svingete. Landskapet er mildt. Det er først når du er helt oppe ved Furusjøen at du ser dem, de snødekte fjelltoppene. Det er selveste Rondane, som Vinje skrev om. «No ser eg atter slike fjell og dalar / Som dei eg i min fyrste ungdom såg» …
Jeg for min del vandret ikke på høyfjellet i min fyrste ungdom, men har fått lov å bli kjent med fjellet som voksen. De siste somrene har vi vært så heldige å ha tilgang til en firmahytte på Kvamsfjellet, dette nydelige hytte- og seterområdet med utsikt til Rondane. Turen dit er blitt et høydepunkt for familien. Vi går turer i nærområdet — og får selvsagt sagt til livs nok av de legendariske wienerbrødene på Rustugusetra — og tar oss noen ganger også opp i de mer krevende fjellpartiene. Men vi passer alltid på å ha nok tid til bare å være på hytta, se etter harer i gresset og mate lavskrikene.
Hytta mellom grantrærne, med utsikt mot fjell og seter, er også et fint sted å lese og skrive. Landskapet gir både ro og inspirasjon. Det er ikke rart at mange forfattere har funnet inspirasjonen i Gudbrandsdalen og i fjellene rundt. Borte på Rondablikk høyfjellshotell står en enorm treskulptur av selveste Peer Gynt i Bukkerittet, denne fantasiferden over fjell og vann som Peer maner — lyver! — frem for sin gamle mor i Ibsens mesterverk.
De to siste somrene har jeg arbeidet med romanen min, Julebrev, mens vi har vært på Kvamsfjellet. Kontrasten har vært stor mellom blomsterenger og myggsurr og den julestemningen jeg har forsøkt å mane frem! Å skrive en julebok om sommeren er egentlig god trening for forestillingsevnen. I skrivende stund gleder jeg meg til årets tur, og til å se hva jeg kan lyve frem denne gangen.
FIKK DU LYST TIL Å LESE MER?
Boken finnes både som papirbok, e-bok og lydbok.
Du kan også kontakte oss på ordretelefon: 23 30 24 28 eller på e-post: kundeservice@bladkompaniet.no.
Kjersti Herland Johnsen har hovedfag i historie fra Universitetet i Bergen og har arbeidet i norsk forlagsbransje siden 1998. I dag arbeider hun i Gyldendal. Kjersti bor i Oslo med mannen sin, Alf Roar, og de har to barn på 20 og 11 og en katt som heter Batman. Julebrev er hennes første roman.
FÅ NYHETER FRA BLADKOMPANIET DIREKTE I INNBOKSEN!
Vær den første til å få nyheter om lanseringer, konkurranser, forfatterintervjuer m.m.
Du kan når som helst stoppe utsendelsen av nyhetsbrevet, og din e-post-adresse vil ikke bli videreformidlet. Vi er opptatt av ditt personvern. Les hvordan vi sikrer dine opplysninger i vår personvernerklæring.