Forfatternes jul

Vi var litt nysgjerrig på hvordan forfatterne våre pleier å feire jul, så vi sendte alle sammen fem spørsmål:

1. Hva pleier du å gjøre på julaften formiddag?

2. Hvilken julesang synes du er den fineste?

3. Hva spiser du/dere til middag på julaften?

4. Ingen jul uten ...

5. Hva er ditt fineste juleminne?

Kjersti kvadrat 2.jpg

Kjersti Herland Johnsen

1. Spise risengrøt og stelle i stand til julemiddagen på kvelden. Og så synes jeg alle slike festdager blir bedre om man kommer seg ut i frisk luft før man setter i gang med spisingen.

2. "Deilig er jorden". Og åpningskantaten i Bachs Juleoratorium, "Jauchzet frohlocket.» Jeg har ganske konservativ julesangsmak — men utfordres av min 11-årige datter som kjører på med «All I Want for Christmas», «Last Christmas» og ikke minst musikken fra «The Julekalender» ...

3. Pinnekjøtt med kålrabistappe. I nyere tid med champagne til. Ingen tradisjoner er så bra at de ikke kan forbedres.

4. Min erfaring er at det blir jul uansett!

5. Det synes jeg er vanskelig å velge. Jeg har mange gode minner fra forskjellige julefeiringer på forskjellige steder. 

Bente Pedersen 2 (2).jpg

Bente Pederesen

1. Julaften formiddag er logistikk. Mat skal i/på ovnen til riktig tid i forhold til tenne lys på kirkegården, hente mamma fra sykehjem, når kommer ungdommen fra nord, vertskapet skal komme seg i finpussen … logistikk.

2. Lite slår Deilig er jorden ogNordnorsk julesalme(og helt for meg sjøl må jeg høre Fairytale of New York)

3. Kalkun med masse tilbehør – og pavlova med sjølplukka molter etterpå.

4. Flokken vår.

5. Trur det beste juleminnet må være den jula Arvingen var nesten 2 og stor nok til å skjønne at julaften var en spesiell dag. Glemmer aldri uttrykket hennes da hun sto opp og så det pynta juletreet med glitter og kuler og lys.

Kristin kvadrat 3.jpg

Kristin S. Ålovsrud

1. Julaften formiddag har vi først kos med julestrømpene, hvor det ligger marspangriser og juleblader. Deretter går vi gjerne en tur med bikkjene i skogen, og så er det juledonald på TV. Vi spiser alltid mølje, før vi så begynner på julemiddagen. Ofte går vi i kirken på ettermiddagen, men i år utgår dessverre det.

2. Romjulsdrøm. Da tenker jeg alltid på mine besteforeldre og hvordan det var å komme hjem til dem i juledagene.

3. Vi spiser ribbe og pinnekjøtt annet hvert år. I dag er det pinnekjøtt, og det gleder jeg meg litt ekstra til, for det er min julemattradisjon

4. Barn som nysgjerrig kniper på pakkene under juletreet julaften morgen og brente mandler

5. Jeg er så heldig å ha mange fine juleminner å velge mellom - og det er nesten vanskelig å velge bare et. Men hvordan julen alltid starter med at hele storfamilien, tanter, onkler, besteforeldre, kusiner og fettere alltid kommer hjem til mine foreldre lille julaften for å bytte gaver og smake på julepålegget som pappa lager står nok som et av de sterkeste. Det er kanskje det merkeligste med årets jul - at ikke vi får hatt den store familiesamlingen hos dem.

Annikki Ø k.jpg

Annikki Torgersen

1. Julaften formiddag loffer jeg rundt, og ser på julefilmer på TV, i hvert fall står TVen på.

2. Mitt hjerte alltid banker. Den hørte jeg første gang bli sunget rundt en krybbe med Jesusbarnet da jeg feiret julen i et kloster i Tyskland for over førti år siden. Den gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. 

3. Jeg er egentlig vant til mammas finske juleskinke. Den ble lutet og saltet og vant ut etter alle kunstens regler, en prosess som tok uker, før skinka ble smurt inn med en blanding av sennep og sirup med kavring, og stekt i noen timer. Og selvsagt var det finsk kålrabilåda til, og hjemmelaget surkål. De siste årene, etter at jeg traff Jan Erik, er det orientalsk ribbe med søt chilisaus som gjelder, en stor favoritt det også.

4. Ingen jul uten … Walt Disneys tegnefilmer, så klart!

5. Fineste juleminne er kanskje da sønnen min på 2 år fikk en lekekomfyr til jul. Mamma lot ham låne noen små kobberkjeler, og hele julen igjennom sto han der og kokkelerte. Det gjør han i grunnen fremdeles, matlaging har forblitt  hans store lidenskap. 

Jan Erik kvadrat.jpg

Jan Erik Øvergård

1. Tar en tur i julegata på Røros

2. Julekveld i skogen

3. Asiatisk ribbe (uten svor), med masse tilbehør

4. Syltelabber

5. Barndommens forventning, da man ennå trodde på nissen

Kaja kvadrat.jpg

Kaja Nylund

1. Da må jeg se Tre nøtter til askepott.

2. O helga natt med Jussi Björling er den desidert vakreste av alle. Enda vakrere ble den da jeg fant at den også ble kalt Adams julesang eller egentlig Cantique de Noël, komponert av Adolphe Adam. Som en kuriositet kan det nevnes at den derfor fikk en spesiell plass i Perlemor-serien. (Fant bilde av julesangen på o store google)

3. Det er alltid pinnekjøtt på julaften, og det er noe av det beste jeg vet.

4. Det blir ingen jul uten den gode stemningen og samvær med de vi er glad i.

5. Har så mange fine juleminner, men jeg tror jeg må trekke fram min første ordentlige jul i 2006. Da feiret jeg norsk jul på tradisjonelt vis for første gang, og følte meg som et lite barn i undring og glede gjennom hele julen. Det var også første julen med julestrømpe!

Stina kvadrat.jpg

Stina Dale

1. På julaften formiddag finner du meg som oftest godt sammenkrøllet under et pledd i sofaen ikledd pyjamas. På bordet står en godteriskål og på TV er det selvfølgelig Tre nøtter til Askepott. 

2. Det er vanskelig å velge bare en, men jeg liker nok kanskje de gamle norske julesangene aller best. Som for eksempel «Mitt hjerte alltid vanker», «I denne søte juletid», «Deilig er jorden» osv... Ellers synes jeg «Long december night» er veldig fin.

3. På julaften er det pinnekjøtt. Alltid. Selv om jeg må innrømme at svineribbe kanskje er minst like godt, så blir det ikke jul uten både lukten og smaken av pinnekjøtt.

4. Bortsett fra ovennevnte pinnekjøttmiddag, så er det flere nye og gamle tradisjoner som må følges før det blir jul. For eksempel å besøke besteforeldre, spise julegrøt på lillejulaften mens «Kvelden før kvelden» surrer og går i bakgrunnen, og å tenne lys på kirkegården sammen med mannen, for å nevne noe.

5. Mitt fineste juleminne ... De beste juleminnene har jeg nok fra da jeg var barn. Selv om julen er veldig fin som voksen, så er det helt umulig å finne tilbake til den barnslige julegleden som fantes den gang, og som jeg så veldig gjerne skulle ha funnet tilbake til. 

Jeg har en jevngammel kusine som også var min bestevenninne. Så om det er noe jeg kanskje minnes spesielt godt, så var det at det var veldig fint å få feire jul sammen med henne, selv om det ikke hendte så ofte. Da vi var rundt 13 år ønsket vi oss veldig mobiltelefoner til jul (alle de andre hadde jo...), og jammen lå det ikke hver sin splitter nye Nokia 3310 til oss begge under juletreet det året. Det var stas!

Bilde_3_av_Bratlund_tatt_av_Tove_Tvedt_Skarstein_kvadrat_gc7lgzpd32.jpg

Bente Bratlund

1. Julaften formiddag er for meg en lang, sakte alenefrokost. Jeg har tradisjon for å ha alle mine til koldtbord veslejulaften, så det er alltid ekstra godt pålegg igjen til å ha på brødskiva.

2. Av julesanger er O helga natt uten tvil for meg favoritt.

3. Julemiddag er pinnekjøtt, men i min familie har vi alltid tomatsuppe med egg i til forrett, og riskrem til dessert.

4. Jeg har hatt ulike juler, både med og uten, og det har gått bra alt.

5. Mitt fineste juleminne er den julenatten jeg lå tett inn til han som var kjæresten min da og hørte hele Juleoriatoriet av Bach, musikken omslutta oss sterkt og mektig mens vi lå der tett og hudnært med sammefletta fingre. Det var magisk.

Irene kvadrat.jpg

Irene Zupin

1. Vi pleier å feire julen hos familien i Italia og der er egentlig julaften som enhver annen dag (full arbeidsdag) frem til kvelden (de spiser middag omkring klokken ni på julaften). Jeg og mannen min pleier imidlertid å gå ned til byen og ta et glass på tidlig ettermiddag for å skåle julen inn. Koselig liten tradisjon på et av de mange hyggelige barene i byen. I år blir det jul i Norge og ingen åpne utesteder i Oslo så litt amputert juletradisjon der altså …

2. Jeg er ikke så veldig julete av meg og er derfor ikke spesielt julesang-frelst, men Maria Menas «Home for Christmas» synes jeg er nydelig.

3. I Italia har de ikke like sterke tradisjoner for matvalg i julen som her, man «må» ikke spise en av tre hovedretter slik som her, så vi spiser ikke alltid det samme. Vår familie har imidlertid ofte en fiskebasert meny julaften (kamskjell, ovnsstekt fisk etc). Selv er jeg vegetarianer så da blir det enten nøttestek eller noe annet vegetarisk til meg med det samme tilbehøret som de andre spiser 😊

4. Jeg ville si Italia, men i år blir det jo det da 😊

5. Den første julen med ham som skulle bli mannen min. Jeg hadde møtt ham sommeren før og vi skrev brev til hverandre, men vi var ikke sammen ennå, «bare venner». Jeg ble invitert ned dit i julen og i løpet av de ti dagene jeg var der ble vi sammen og har vært det siden (30 år siden i år;  vi var på tur inn til Venezia med toget – han bare tok hånden min og slapp den ikke. Ingen av oss trengte å si noe, vi bare visste at fra da av kom det til å bli oss to  ♥️♥️♥️)

Marte kvadrat 2.jpg

Marte Csandl-Eriksen

1) Se Tre nøtter til Askepott og forberede julemiddagen. 

2) Du grønne, glitrende tre.

3) Vi spiser nøttestek og soyapølser. 

4) Det blir ingen jul uten å ha sett Grevinnen og hovmesteren.

Kate_Helen_Simonsen_portrett_kvadrat_g10gq1rz24.jpg

Kate Helen Simonsen

1. Jeg pleier å se på Tre nøtter til Askepott.

2. Det er mange fine julesanger. Men skal jeg velge en blir det Nå Tennes Tusen julelys.

3. Vi spiser pinnekjøtt med tilbehør, og riskrem med bringebærsaus til dessert

4. Ingen jul uten familien min, marsipan og riskrem

5. Da barna var små og vi var i skogen og hugget vårt eget juletre

Sigrid Lunde kvadrat.jpg

Sigrid Lunde

1. Rydder og støvtørker og tar et overblikk over juletreet fra i fjor.

2. Å, det er så mange!

3. Det blir Fjordland pinnekjøtt, men som barn var det alltid lutefisk.

4. Se  på juleprogrammer på TV, kose med katten og snufse litt i ensomheten.

5. En jul vi fikk besøk av julenissen, selv om far satt i stua.

Anita kvadrat.jpg

Anita Andersen Strøm

1. Julaften formiddag står jeg alltid opp til "Snekker Andersen og julenissen". Så blir tv'n stående på i bakgrunnen med  "Tre nøtter til Askepott" og "Reisen til julestjernen" mens man løper litt til og fra for å bistå mannen som er husets kokk og ribbelukta sprer seg i stua.

2. Det finnes mange fine julesanger, men den koseligste syns jeg nok er Prøysens "Romjulsdrøm". "Deilig er jorden" er også vakker og "julehøytidelig", og på årets julekonsert fikk jeg gåsehud av arrangementet til Bruksmusikkens dirigent Christian Tenfjord (med korps, kor og solist). Det var bare helt magisk!

3. Vi spiser alltid ribbe, medisterkaker og julepølser julaften. Og med hjemmelaget karamellpudding til dessert.

4. Ingen jul uten hjemmelagd sylte

5. Jeg har mange fine juleminner og sliter med å velge bare ett. Hadde du spurt om det verste, tror jeg det som skjedde i går kommer til å toppe lista i lang tid fremover. Dette passer kanskje ikke i en koselig juleblogg, men som du kanskje vet så har vi nylig flyttet til et småbruk med privat vann og kloakk. Det er vanskelig å beskrive hva jeg tenkte da vi åpnet døra til teknisk rom i kjelleren og møtte septikken på vei over dørstokken. Hendelsen ga i alle fall umiddelbare assosiasjoner til onkel Eddie fra familien Griswald i "Hjelp det er juleferie" og hans legendariske replikk: "The shitter is full." Vi i Strømfamilien har nemlig sett den filmen hver eneste lille julaften de siste ti, tolv årene og kan alle replikkene utenatt.

Natalie_Normann_jpg_fjya14gyjz.jpg

Natalie Normann

1. Som regel går jeg glipp av formiddagen og begynner på middagen så snart jeg står opp.

2. Hvilken julesang synes du er den fineste? Det står mellom Det lyser i stille grender og Nå tennes tusen julelyl

3. Hva spiser du/dere til middag på julaften? Vi holder oss til det tradisjonelle. Ribbe til middag og riskrem til dessert. Hvert år er jeg sikker på at jeg skal få til en sprø svor, og hvert år går det så som så. Jeg har ikke gitt opp håpe

4. Julemarsipan og riskrem. Selv når jeg er  i utlandet må jeg ha marsipan. Så hvis jeg vet jeg skal være borte over julen, har jeg en pakke risgrøt og en marsipangris eller to i kofferten.

5. Jeg har mange fine juleminner. En ting jeg er utrolig glad for at jeg har fått oppleve, er skikkelige store julaftener med hele familien, tante og onkler og søskenbarn, da jeg var liten. Det var kaotisk og bråkete, og alltid flott. 

OEystein_Antonsen_jpg_fjya0dfjwa.jpg

Øystein Antonsen

1. Slappe av hjemme med familien, vente på grøt, middag og pakker. 

2. Deilig er jorden

3. Pinnekjøtt

4. En god bok

5. Barndomsminner hvor alle var samlet i jula, på det meste var vi 15-20 personer. 

Stine kvadrat.jpg

Stine Langtangen

1. Lese julehefter, se Donald, lage mat og være med familien.

2. Det hev ei rose sprungen/Last Christmas.

3. Svensk sennepsgratinert juleskinke med masse godt tilbehør, og ribbe.

4. Familie, julekaker, juletre, julemusikk og Med Grimm og Gru!

5. Å komme hjem til jul fra sykehuset med en nyfødt sønn.

Dorthe_Erichsen_jpg_fjya0cb6ld.jpg

Dorthe Erichsen

  1. Risgrøt med mandel.

  2. Deilig er jorden.

  3. Ribbe, pølse, medisterkaker og surkål. Moltekrem.

  4. Juletre.

  5. I barndommen, når min grandnonkel fortalte om hvordan det var å være gjetergutt rundt forrige århundreskifte.

Salmund_Kyvik_kvadrat.jpg

Salmund Kyvik

1. Jeg våkner gjerne tidlig, putter rundstykker i ovnen og setter over kaffe. Skriver en times tid før resten av familien står opp til et par av de faste julefilmene på TV. Deretter gjelder det å få de siste tingene på plass før kvelden.

2. Kanskje Glade jul ...?

3. Julaften er det ribbe som gjelder - langtidsstekt, med sprø svor og hjemmelaget surkål. Litt godt drikke til ...

4. Juletre, gaver og de nærmeste rundt meg.

5. Da jeg var ganske liten og når juletrelysene ble tent på julaften. Levende lys, derfor kunne de ikke stå og skinne hele tiden slik man gjøre nå. Når jeg tenker tilbake på det, er det egentlig et under at det ikke ble flere branner. Tar ilden først fatt i granbar, går det fort!

Ida kvadrat.jpg

Ida S. Skjelbakken

1. Julaften formiddag tilbringes som oftest et sted mellom kjøkkenet og spisestua, hvor det lages mat og dekkes på. Ja, ikke at jeg står for noe særlig av julematlagingen, det er det Kjetil som gjør, men jeg må jo kikke i grytene og stirre inn i ovnen hvor svoren popper! I England var tradisjonen at man dro ut på pub midt på dagen, og det gjorde vi også de årene vi bodde i Cambridge. Ja, egentlig er det jo mannfolkene som tradisjonelt ble sendt ut av huset så kvinnfolkene kunne få fred til å lage mat, men det hadde funket litt dårlig i heimen vår. 

2. Nøtteknekkeren: Dance of the Sugar Plum Fairy, gir meg julestemning hver gang jeg hører den.

3. Vi spiser tradisjonelt ribbe, og det har innimellom vært litt styr å finne i rett format i forskjellige utland. Dessert er som regel multer med fløte eller panna cotta med bringebærsaus. Da jeg vokste opp var jeg vegetarianer og spiste rødbetsalat til julemiddagen, noe jeg fortsatt godt kunne gjort! Eller nøttestek, som jeg elsker. 

4. Ingen jul uten … juletre! Jeg ELSKER lukten av gran, elsker å pynte treet – ja til og med alle nålene utover gulvet gir meg julestemning. Da vi skulle feire jul hos foreldrene mine i Ungarn for et par år siden, måtte jeg til sist få et grantre sendt med posten fra Budapest, siden ingen andre var å oppdrive. 

5. Mine fineste juleminner er nok fra barndommen. Jeg trodde litt på fjøsnissen, og spesielt siden kattene spiste av grøten vi satte ut på låven. En morgen vi kom for å sjekke om han hadde vært der, hadde tresleiva sprukket (sikkert av kulden), og mamma og pappa sa nissen nok hadde slått den i gulvet for å jage vekk rotter og mus. Den forklaringen kjøpte jeg. Jeg husker også hvordan vi med skrekkblandet fryd gikk julebukk sammen med nabojenta. 

Hege_Norman_Stormbringer_kvadrat.jpg

Hege Norman-Stormbringer

1. Da er det selvfølgelig 3 nøtter til Askepott i pysjen sammen med døtrene mine mens mannen går i gang med ribba:) 

2. Jeg blir veldig rørt av Christel Alsos’ Nordnorsk julesalme. Ellers kommer jeg alltid i stemning når pappa spiller Jim Reeves og Silver Bells på platespilleren. 

3. Ribbe og surkål! 

4. Barna mine ♥️♥️♥️♥️♥️

5. Når ungene var små og sto i vinduet og så nissen (bestefar) komme inn fra havet i robåt og lykt i handa.

Men hver eneste jul, i hele mitt liv, har gitt gode minner. 

Marianne_MacDonald_jpg_fjya0es9om.jpg

Marianne MacDonald

1. Formiddag julaften er viet panikkpakking av julegaver! Av en eller annen grunn er det alltid noen upakkede gaver igjen, og manko på papir og bånd. Blir mange kreative løsninger!

2 Jeg er glad i Adeste Fideles. Den har så vakker melodi.

3. Utradisjonelt nok varierer vi fra år til år! I det siste har vi enten hatt kalkun eller ribbe.

4. ... sølvguttene som synger julen inn!

5. For mange å velge blant!

Forrige
Forrige

FROM ALL OF US TO ALL OF YOU …

Neste
Neste

LES UTDRAG FRA DEN FØRSTE BOKEN I Cathinkas døtre